Deler av den gamle Glass og Låsservice-gjengen satser i nytt selskap.
Glassenteret AS, den nye glasseksperten på Haugalandet, har åpnet dørene på Raglamyr. Bak nysatsingen står Mathias Freund og Heine Asheim.
– Vi synes det er spennende og givende med tradisjonelt håndverk. Heine og jeg har egentlig snakket om å starte for oss selv i mange år, og nå føltes det naturlig å gjøre det, forteller Freund.
Glassenteret tar på seg alt av små og store oppdrag innenfor glassfaget. Alt fra montering av nytt, til restaurering av gammelt. I tillegg har de valgt å spesialisere seg på tradisjonshåndverk og blyvinduer. En retning få andre tar.
– Det er noen glassmestre som holder på med blyglass, men veldig få på landsbasis som kan ta på seg større oppdrag. Det er et vernet fag, forklarer Asheim.
Lang fartstid i bransjen
Glassenteret holder til i Longhammarvegen på Raglamyr. Selskapet har kjøpt opp deler av varelageret til glass-avdelingen hos Låssenteret, som omfatter blant annet en av Norges største samlinger av antikkglass.
Med seg har de Ann Elisabeth Hagen som selger/ økonomi og Kasum Arsanukajev som montør.
– Foreldrene mine drev Glass og Låsservice i 40 år, sier Hagen og forteller at Glassenteret tar på seg oppdrag langt utover Haugalandets grenser: – Vi reiser rundt og henter med oss glass til verkstedet her i Haugesund. Her restaurerer vi dem før vi reiser tilbake for å montere igjen. I tillegg gjør vi alt av moderne prosjekter som hagestuer og rekkverk.
Et grønnere valg
Samlet sett har gjengen flere titalls år med erfaring i bransjen. I tillegg til å drive med glass har Freund bakgrunn som møbelsnekker og Asheim bakgrunn som dør- og vindussnekker.
– Den erfaringen denne gjengen har, den får du ikke over natta. Og det å kunne kombinere det å arbeide med tre og glass, det er helt fantastisk, sier Asheim.
De har et stort fokus på restaurering. Selv om et vindu eller en dør begynner å bli dårlig, betyr ikke det at man behøver å kjøpe nytt.
– Man kan utbedre råteskader og bytte glasset i et vindu. Å restaurere er mye bedre for miljøet, og vi får gjenbrukt de delene som fortsatt har mange års levetid igjen, sier Freund.